HjemmesiderSociale MedierWeb

Gode råd til at undgå online sporing

Af april 10, 2019 No Comments

Tænker du nogensinde over, hvad dine personlige data bliver brugt til? Hvor meget virksomheder ved om dig? Der er gennem årene kommet mere fokus på alt den data, der indsamles om folk og videregives fra virksomhed til virksomhed. Men det er stadig de færreste, der er helt klar over, hvilken betydning det kan få. Og endnu færre ved, hvordan de kan undgå online sporing.

Dine data sælges til markedsføring

Der ligger uendelige informationer om dig i cyberspace. Firmaerne bag sociale medier, applikationer osv. har adgang til dine personlige oplysninger. Både dem, du selv indtaster som fx civilstatus, religiøs overbevisning, kontaktoplysninger, bopæl, job osv. Men også dem, de selv indsamler om dig. Disse data er værdifulde i markedsføring og kan derfor sælges videre til andre virksomheder.

Du har måske oplevet eksempler på online online sporing, når du søger efter flybilletter på Momondo. Her kan prisen være dyrere for dig end for din ven, fordi du har vist interesse for billetterne ved at søge på rejsen før eller måske har du vist dig villig til at bruge flere penge online end din ven. På samme måde modtager du også målrettede reklamer. Har du fx kigget efter et par nye bukser på nettet, så modtager du pludselig annoncer om jeans på din Facebook.

Dine apps lagrer data om dig

Utrolig mange af de apps, vi bruger i hverdagen, bruger online sporing og lagrer data om os. Nogle af dem sælger informationerne videre – andre gør ikke. Uanset hvad, er det vigtigt at være bevidst om, hvad forskellige apps gør med din data.

Nogle af de apps, der lagrer data, er:

 • Sociale medier som Facebook, Instagram, Messenger osv. er de klassiske eksempler på apps, der har utroligt mange informationer om dig og som lever af at sælge disse til andre virksomheder.
 • Endomondo lagrer data om din geografiske placering, foretrukne ruter, tempo og lign.
 • Apps til at optage samtaler, fx TapeACall, lagrer dine samtaler på en server.
 • Graviditets- og cyklus-apps lagrer data om temperaturmålinger, sexstilling, vaccinationer og andet, du indtaster.
 • Flere apps til at scanne dokumenter gemmer dine scanninger på en server.
 • Shopping-apps som Zalando gemmer data om, hvilket tøj du er interesseret i, hvor mange penge, du bruger, osv.
 • Apps, der benytter fingeraftryk, har dit fingeraftryk lagret. Det er apps som MobilePay, Mobilbank osv.
 • Apps med forskellige druk-spil kan holde øje med, hvor ofte du fester.
 • Just-Eat og lign. kan holde øje med dine mad-præferencer samt hvor ofte, du bestiller mad udefra.

Men hvad betyder det for dig?

Måske er du fuldstændig ligeglad med, at Just-Eat ved, at du spiser Hawaii-pizza en gang om ugen og at Endomondo altid har styr på, hvor du befinder dig. I mange tilfælde vil det heller ikke have den store betydning for dig, men det er stadig vigtigt at være klar over, hvilke informationer der lagres og hvad, de kan bruges til. Det er nemlig ikke kun markedsføring.

Der er naturligvis altid en risiko for, at dine personlige oplysninger bliver lækket. Og så kan det måske godt være, at du ikke er interesseret i, at alle kan følge med i din cyklus eller lytte til dine telefonsamtaler?

Derudover er der flere eksempler på, at fx arbejdsgivere har fulgt med på de sociale medier og undret sig over, at en sygemeldt medarbejder tjekker ind i et fitnesscenter senere samme dag. Også forsikringsselskaber kan finde på at “udspionere” på sociale medier, Endomondo osv. for at tjekke, om de givne informationer er korrekte. Ligeledes har jobcentre fulgt med i, om arbejdsløse har været på ferie uden at melde det.

5 gode råd til at undgå online sporing

 1. Google er den mest brugte søgemaskine, men indsamler også i høj grad data om dig. Alternativt kan man søge inkognito eller bruge startpage.com, der markedsfører sig som verdens mest private søgemaskine.
 2. Ryd op i din browser ved at slette historik og cookies. Det er også muligt at blokere cookies på sin computer med forskellige apps. Èn af disse er disconnect.me.
 3. Sociale medier som Facebook lever af at indsamle dine data. Derfor bliver der også kigget med, når du bruger Messenger. Hvis du vil have mere privatliv i dine samtaler kan du bruge apps som Wire.
 4. Det er muligt at bruge mail, der er mindre udsatte end fx Gmail. Et eksempel er protonmail.com
 5. Det er muligt at bruge en VPN-tjeneste til at sikre sit privatliv på nettet

Ønsker du at følge med i nyheder, tips og tricks indenfor markedsføring? mediePlan udgiver blogindlæg flere gange ugentligt.