HjemmesiderSEO

Hvordan vælger man nøgleord?

Af april 15, 2019 No Comments

Hvad er nøgleord / keywords? Man snakker ofte om disse ord i forbindelse med søgemaskineoptimering (SEO) og content marketing. Her er det vigtigt at bruge de rette ord i sine hjemmesidetekster, meta-beskrivelser, blogindlæg, billedbeskrivelser osv. for at opnå bedre placeringer på Google – og andre søgemaskiner. Det er med til at gøre din hjemmeside synlig. Men hvordan finder du de rigtige keywords og hvordan bruger du dem mest effektivt? Det får du svar på i denne guide.

Hvordan finder man nøgleord?

Det er vigtigt at være klar over, hvad folk søger efter, når de leder efter dét, du tilbyder på din hjemmeside. Hvis du har den viden, kan du bruge den til at optimere din SEO. Der er en række ting, du kan gøre, når du skal finde relevante nøgleord. Herunder er nogle af vores foretrukne metoder:

 • Søg på Google efter de ord, du regner med passer til dit indhold. Undersøg, om de resultater, der kommer op, minder om din hjemmesides indhold. Vil din hjemmeside passe ind i disse resultater?
 • Hvis der er høj konkurrence på et bestemt søgeord, kan det være en fordel at vælge et mere specifikt ord eller måske en hel sætning.
 • I søgeresultaterne kan du desuden få inspiration til søgeord ved at kigge efter relaterede søgeord i bunden eller den beskrivende tekst, der er under hvert søgeresultat. Du kan også med fordel kigge på Wikipedia-siden om det konkrete emne for at finde inspiration til gode ord.
 • Brug Google Trends til at sammenligne søgeord. Har du nogle nært beslægtede søgeord, kan du i Trends gratis se, hvilket ord, der søges mest på samt i hvilket geografisk område.
 • I Google Keyword Planner kan du også få hjælp til at finde nye søgeord.
 • Answer the Public kan bruges til at undersøge i hvilke sætninger, dine udvalgte søgeord typisk indgår.

Når du går igennem disse forskellige trin, bør du lave en liste med de relevante ord og sætninger, du finder. Derefter skal du til hver enkelt side på dit website udvælge et primært nøgleord eller nøglesætning samt en række beslægtede keywords.

Hvordan bruger man keywords?

Når du skriver SEO-optimeret indhold, skal dine udvalgte ord i brug. For at opnå de bedste resultater, bør du følge disse trin:

 • Brug dit primære nøgleord i overskriften (H1)
 • Brug relaterede nøgleord i underoverskrifter (H2 og H3)
 • Brug dit primære nøgleord 1 gang i indledningen (De første 100 ord)
 • Brug dit primære nøgleord / nøglesætning 2-5 gange i din tekst
 • Brug relaterede nøgleord i teksten
 • Brug dit primære nøgleord i billedtekster (alt-tekster), filnavne og i URL’en

Når du skriver dine SEO-tekster er det vigtigt, at du undgår at lave Black Hat SEO. Er man ikke klar over retningslinjerne indenfor SEO, kan man let komme til at begå fejl, der trækker hjemmesiden ned. Bl.a. er det en dårlig idé at bruge søgeordet flere end 5 gange – ligesom det skal indgå naturligt i teksten.

Vil du læse mere om SEO og markedsføring kan du med fordel følge med i mediePlans blog. Vi kommer ugentligt med nyheder og gode råd til dig og din virksomhed.