fbpx
HjemmesiderJuraWeb

#3 overblik over GDPR

Af august 31, 2018 No Comments

Du har sikkert oplevet, at alverdens virksomheder har proppet din indbakke med mails omkring “VI BESKYTTER DIN DATA” osv. Du har sikkert også allerede hørt omkring GDPR, eller også kaldt persondataforordningen. Siden 25 maj 2018 har der været ændringer omkring denne databeskyttelseslov – hvilket er grunden til, at din indbakke har været overfyldt af beskeder fra virksomheder.

Hvad er GDPR helt præcist?

GDPR betyder: General Data Protection Regulation. Kort fortalt er persondataforordningen en EU-forordning, som skal beskytte persondata i EU.

Dette kan være data som f.eks:

  • Navn
  • Alder
  • Køn
  • E-mail
  • Din IP-adresse
  • Dit helbred eller din økonomi
  • Din lokation
  • Religion

Disse informationer udleverer du typisk, når du handler online, men efter denne persondataforordning bliver der simpelthen stillet højere krav til virksomheder omkring, hvordan disse personlige oplysninger bliver behandlet. Denne lov omfatter alle oplysninger, som der kan identificere dig.

Hvad har du ret til?

GDPR indeholder blandt andet, hvordan virksomheder skal beskytte dine oplysninger, samt hvordan de skal behandle dem. Dataloven fortæller også, hvad du, som forbruger, skal forvente og ikke mindst kræve af de virksomheder, der indsamler dine personlige oplysninger.

Du har blandt andet ret til følgende:

  • Retten til at “blive glemt” – dvs. virksomhederne SKAL slette alle dine oplysninger.
  • Retten til at vide, HVAD dine oplysninger bliver brugt til – i et forståeligt sprog.
  • Ret til at sige nej til direkte markedsføring – hvis du f.eks. har foretaget dit et køb online, kan du frabede dig markedsføring fra følgende firma.
  • Retten til at få udleveret alle de oplysninger, som virksomhederne har om dig – kvit og frit.

Hvad sker der – hvis virksomhederne ikke overholder GDPR?

Hvis virksomhederne ikke overholder persondataforordningen vil de kunne få tildelt bøder. Der bliver foretaget kontroller fra blandt andet Datatilsynet.

Alle virksomheder, som indsamler dine oplysninger, skal rette sig efter loven – idet GDPR trådte i kraft fra d. 25 maj 2018.

Leave a Reply